Toto Cutugno, unul dintre cei mai faimoși artiști italieni din întreaga lume, a trecut în neființă marți, la vârsta de 80 de ani.
Numele său real era Salvatore Cutugno, iar el a devenit renumit datorită hitului său din 1983 intitulat “L’Italiano”. Tristul eveniment a avut loc la Spitalul San Raffaele din Milano, după o lungă perioadă de suferință cauzată de metastaze la prostată. Managerul său, Danilo Mancuso, a făcut anunțul prin intermediul agenției de presă ANSA.
Toto Cutugno, născut pe 7 iulie 1943 în Fosdinovo, Toscana, Italia, a crescut îndrăgostit de muzică încă din copilărie. Tatăl său l-a încurajat să-și urmeze pasiunea, iar el a început să învețe bateria și să cânte în diverse trupe locale. Cu timpul, a dobândit abilități la acordeon, pian și chitară. La vârsta de 13 ani, a obținut locul al treilea într-un concurs regional de muzică.
Până la vârsta de 19 ani, a fost baterist în diferite formații locale, după care a primit o oportunitate în grupul condus de maestrul Manusardi, pentru un turneu de șase luni în Finlanda. După întoarcerea în Italia în 1966, și-a fondat propria trupă numită “Toto e i Tati”, în care a inclus compoziții proprii.
În 1970, alături de grupul său, a înregistrat primul său album, “Questo fragile amore”. De asemenea, piesa sa “Ahi! Che male che mi fai” a ajuns în repertoriul formației I Ragazzi Della Via Gluck și a fost prezentă la Festivalul de la Sanremo.
Reputația lui Cutugno ca și compozitor a crescut treptat și în afara Italiei. În Franța, melodia sa “Africa” a fost preluată în 1975 de Joe Dassin și redenumită “L’ete Indien”. Aceasta a devenit un hit global și a fost reinterpretată în peste 350 de variante. Un alt moment important în cariera sa de compozitor a fost colaborarea cu Joe Dassin pentru melodia “Et si tu n’existais pas”.
De-a lungul carierei sale, Toto Cutugno a creat peste 400 de piese muzicale interpretate de artiști celebri din întreaga lume. A lansat 18 albume și a vândut peste 100 de milioane de discuri la nivel mondial. Printre albumele sale notabile se numără “Albatros” (1976), “Come ieri, come oggi, come sempre” (1978), “La mia musica” (1981), “L’italiano” (1983), “Azzura malinconia” (1986), “Voglio l’anima” (1987) și multe altele.
Toto Cutugno și România
Maestrul italian și-a făcut debutul în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur din Brașov, unde a impresionat audiența interpretând în limba română cântecul popular “Ciobănaș cu trei sute de oi”. După aceasta, el a revenit în țară în mai multe rânduri, dezvăluind o legătură specială cu România. Printre aceste momente s-au numărat apariții în 1996 (la Top Model România București), 1998 (pentru un concert în București), iulie 2000 (la un concert în Craiova), mai 2002 (la Circul Globus București), decembrie 2002 (pentru un recital de Revelion) și multe altele.
În 2007, a susținut un concert în Slatina, iar în octombrie 2008, un alt concert în Parcul Plumbuita din București. Continuând, în februarie 2012, a oferit un spectacol captivant la Sala Palatului. În noiembrie 2013, a revenit pe scena Sălii Palatului, însoțit de Orchestra Simfonică București. În februarie 2015, a continuat să impresioneze cu un concert alături de Orchestra Simfonică “Surâsul Tinereții”.
De-a lungul anilor, el a avut reprezentații în diverse orașe din România, inclusiv Târgu Mureș și Focșani. În martie 2016, a adus bucurie publicului din Cluj-Napoca cu un concert în Sala Polivalentă. În decembrie 2018, a fost invitat special la Concursul Național Gala Premiilor Excelsior din România.
Prezentare generală a confidențialității
Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.