Când nu se fac nunți în 2024. Zilele din an în care poți să faci cununia sau nunta

Conform regulilor Bisericii Ortodoxe Române, există perioade bine definite în care organizarea nunților este restricționată. În afară de perioadele de post din an, există și alte momente în care este interzis să aibă loc ceremonii de nuntă. Iată perioadele în care nu sunt programate nunți în 2024.
Când nu se fac nunți în 2024
Dacă ești în planificarea unui eveniment grandios în acest an, este esențial să cunoști perioadele în care, din perspectivă religioasă, organizarea acestuia este restricționată. De obicei, nunțile nu au loc în timpul zilelor de post sau în perioadele de post din an, conform tradiției Bisericii Ortodoxe.
Există, de asemenea, alte zile interzise pentru astfel de evenimente, precum Praznicele Împărătești, ajunul acestora sau perioadele asociate acestor sărbători, conform preceptelor religioase.
Această decizie a fost luată pentru ca ”bucuria duhovnicească a respectivelor sărbători să nu fie umbrită sau micșorată de cea lumească”, potrivit Doxologia.ro.
Descoperă și: Piciorul cocoşului, floare vedetă ȋn buchetele de mireasă
Iată care sunt zilele în care nu se fac nunți în 2024:

În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august; 13-14 septembrie);
De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (11 martie-12 mai);
În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;
În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

De ce nu se fac nunți în post
Potrivit teologilor, există două explicații care lămuresc aspectul interdicției de a face nuntă în zilele de post. Prima dintre ele se referă la faptul că postul, care reprezintă atât postire sufletească, cât și postire trupească, are în vedere, pe lângă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi, și abstinența conjugală a soților.
Celălat motiv pentru care nu se organizează nunți în post este faptul că, de regulă, după Sfânta Taină a Cununiei se organizează petreceri cu multă mâncare și băutură și o atmosferă care este în contradicție cu cea din perioada de post.
Biserica nu permite organizarea nunților în post tocmai pentru ca bucuria momentului să nu fie umbrită de rigorile postului.
Zile de post 2024
Pe lângă zilele de miercuri și vineri (excluse fiind aici cele cu dezlegare), creștinii ortodocși trebuie să respecte următoarele perioade de post:

Citeste si...  Lavinia Pârva aruncă bomba: Din păcate, nu am putut să merg mai departe

Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie;
Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul – 29 august;
Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie;
Postul Sfintelor Paști – 18 martie – 04 mai;
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie;
Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august;
Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie.

Sursa: ego.ro

Cele mai citete

Dragoeste

Showbiz

Femeia de astazi