Ion Iliescu a împllinit 93 de ani. Cum s-a îmbătat „ca ruşii!”

Ion Iliescu, fostul președinte al României, are o poveste de viață impresionantă! S-a născut în Oltenița în anul 1930, dar a fost abandonat de mama sa naturală când avea doar un an și nu a mai auzit de ea niciodată. Tatăl său, Alexandru Iliescu, era un comunist ilegalist și a fost nevoit să fugă în Uniunea Sovietică la scurt timp după nașterea lui Ion. Acolo a participat la Congresul al V-lea al Partidului Comunist Român, iar după patru ani s-a întors în țară, unde a fost condamnat la închisoare.
Ion Iliescu, o viață de film!
Copilăria lui Ion Iliescu a fost marcată de lipsuri și de absența mamei naturale, însă bunicilor săi li s-a făcut milă de el și l-au crescut cu multă bunătate. A absolvit Liceul Spiru Haret din București în anul 1949 și apoi a studiat mecanica fluidelor la Institutul Politehnic București și la Institutul Energetic al Universității din Moscova. În perioada studiilor din București l-a întâlnit pe dragostea vieții sale, Nina, cu care s-a căsătorit în 1951 și au format un cuplu care s-a completat perfect.
Ion Iliescu a scris o carte autobiografică, „Destinul unui om de stânga”, în care și-a amintit cu nostalgie de copilăria petrecută pe malul Dunării și de bunicul și bunica care i-au fost alături. Deși a avut parte de multe încercări în viață, a reușit să devină un om de succes și să rămână mereu cu picioarele pe pământ.
Ion Iliescu, despre relația cu soția: „Ne completăm”
Nina, pe numele ei real Elena Șerbănescu, era elevă la liceul Iulia Hașdeu. Ion Iliescu învăța la liceul Sfântul Sava.
Nina era secretara Asociațiilor Elevilor Români, iar Oon Iliescu era secretar al Comitetului Național al UAER. Ion Iliescu a cunoscut-o atât în cadrul evenimentelor comune ale comitetelor, la serate, precum și la meciurile de volei în care juca Nina, acesta fiind sportul preferat.
Nina și Ion Iliescu au decis să plece împreună la Moscova, pentru studiile universitare. La finalul anului doi de facultate, în 1951, cei doi au stabilit să se căsătorească.
„Ne înţelegem din ochi sau chiar anticipat, ea având o adevărată premoniţie în ceea ce mă priveşte. Pentru mine, soţia nu este numai omul iubit, cel mai apropiat, loial şi devotat, dar şi cel mai bun prieten şi sfătuitor. Ne completăm. Ea are multe calităţi care mie îmi lipsesc: o intuiţie extraordinară şi un fler deosebit la oameni. Este mai intransigentă şi neiertătoare cu cei care îi înşală buna credinţă. Am petrecut împreună multe clipe frumoase, am avut satisfacţii şi împliniri, dar am înfruntat împreună şi momente deosebit de dificile, ceea ce ne-a apropiat şi ne-a călit”
„Am fost şi eu beat. A doua zi eram înnebunit”
Fostul preşedinte a povestit că soţia sa nu l-a văzut atunci în starea în care se afla și că a doua zi a pornit în căutare de „ceva acru” ca să-şi stingă mahmureala.
„Ea era în alt cămin. Ulterior am căpătat o cameră împreună, eram în cartiere diferite. Era înainte de căsătorie. Deci a fost un singur experiment în viaţă când am fost şi eu beat. A doua zi eram înnebunit după ceva acru, m-am dus pe la bufetele din clădirea institutului, n-aveau nimic acru. M-am dus la un magazin alimentar, văzusem nişte borcane cu murături, am văzut unul mare, de cinci litri, l-am luat acasă, dar erau tratate altfel, nu cu sare”, şi-a amintit fostul preşedinte.

Citeste si...  Ioana Ginghină: „Nu aveam ce mânca, de multe ori pâinea era mucegăită“

Cele mai citete

Dragoeste

Showbiz

Femeia de astazi